Behöver jag vara författare för att skriva en bok?

Feb 17, 2023
Behöver jag vara författare för att skriva en bok? Hur blir man författare?

Visst kan tanken på att skriva en bok vara överväldigande. Särskilt om man aldrig har gjort det förut. Det är inte bara ett relativt långt projekt, det kan också leda till självtvivel: Vem är jag att kalla mig författare? Jag kan ju knappt skriva så jag själv förstår! Hur ska det gå till?

Om du känner tvivel på din författarroll är du i gott sällskap. Jag har mött många författare, till och med etablerade, som går runt och väntar på att exponeras som en bluff.

De har svårt att se sig själva som författare eftersom de har tagit inspiration från höger och vänster och haft hjälp på vägen av ett helt team av lektörer, redaktörer, förläggare och korrekturläsare. Kanske vet de knappt vad som är deras egna ord och vad som är inflytande från andra?

❌ Så behöver du vara författare för att skriva böcker? Nej.

✅ Behöver du kunna berätta en historia eller förmedla ett budskap? Ja. Men du behöver inte vara bokvärldens motsvarighet till Zlatan.

Du behöver kunna leverera de stora dragen, komponera ihop texten så bra du kan. och ha en tillräckligt intressant idé för att andra eller du själv ska vilja satsa på den*. För sanningen är att bokskrivande i de flesta fall är ett lagarbete.

En utgiven text har passerat många professionellas ögon innan den når läsaren. Ditt jobb som författare är att skapa grunden – resten kan alltid utvecklas, förfinas och vässas med hjälp av andra.

Så låt inte tvivlet hindra dig innan du ens har börjat. Strunta i vad andra säger och bara kör! Din story är värd att berättas.

*Att ett förlag vill ge ut den eller att du själv investerar pengar i en egenutgivning.

Vill du veta när jag skrivit nytt på bloggen?

Signa upp dig på min maillista för att få skrivtips och annat nyttigt direkt i din inkorg! ✨

Jag lovar att inte spamma dig och du kan avprenumerera när du vill.