Börja skriva – Hur gör man egentligen?

skrivande Nov 26, 2021
Skrivande blank page

Du har bestämt dig för att skriva något, kanske ska du äntligen börja skriva på den där boken du alltid drömt om. Du har avsatt tid, barnen sover och disken är diskad. Du sätter dig framför datorn, öppnar ett tomt dokument ... och nu då? Var ska du börja? 

Du stirrar in i skärmen, och den där oskuldsfulla, vita ytan på datorn stirrar tillbaka på dig. Det blir plötsligt något andaktsfullt över det hela, som att sidan förtjänar att prydas med något riktigt bra, att det etsas fast för all framtid och aldrig kommer gå att ångra.

Du stänger ner datorn igen, tänker att du nog inte var redo ändå. 

Känner du igen dig? 

Det är lätt att fastna i uppstartsfasen. Många är de författare som vittnar om att det alltid är svårast att komma igång, därefter brukar det rinna på som av sig själv. Så hur gör man för att komma igång då?

Jag brukar ge rådet att börja där det känns enkelt, där tröskeln är låg och där du har lust för stunden. Kanske är det några inledande ord om vad du tänker dig att boken/texten ska handla om. Kanske är det mitt i en mening som just nu dyker upp i huvudet. Valet är ditt! Men bara för att skriven text bör ha någon slags genomtänkt struktur för läsaren, betyder det inte att den behöver bli till på ett genomtänkt sätt. Faktum är att du troligtvis kommer behöva stuva om texten innan du är klar i alla fall.

Någon sa att riktigt dålig text, det går minsann att redigera, men den där texten som inte ens existerar är det svårare med. 

Och sanningen är, att även fast ingen vill erkänna det, så har alla som någonsin fått något publicerat skrivit MÅNGA sidor text som de hellre hade huggit av sig handen än att låta andra läsa ... Skittexter är helt enkelt en del av processen – vare sig man gillar det eller inte 🤷‍♀️

Men tro mig, jag vet att det är lättare sagt än gjort. För om du är något av en perfektionist som jag, som helst vill göra allt klanderfritt från början, då kan det vara en rejäl utmaning att kasta sig ut på skrivandets otyglade hav. Men kom ihåg att skrivandet är en process. Man tänker när man skriver och texten utvecklas ofta (läs: alltid!) under skrivandets gång. Det går nämligen inte att tänka sig till en bra text, det har till och med proffsen svårt med. Inte ens jag kunde se vartåt texten skulle barka när jag började skriva det här blogginlägget! Hade ingen aning! Bara en titel, som jag givetvis ändrade sen när texten var skriven och jag förstod vad den handlade om 😅

Så fundera inte så mycket på hur slutresultatet ska bli, huvudsaken är att du BÖRJAR. Du kan alltid förbättra texten senare.

Progress, not perfection.

/Elin

P.s. Gillade du det här inlägget och tror att andra kan vara intresserad av det? Dela gärna! Och jag skulle älska om du ville connecta med mig på sociala medier så jag kan följa din skrivresa! ✨

Vill du veta när jag skrivit nytt på bloggen?

Signa upp dig på min maillista för att få skrivtips och annat nyttigt direkt i din inkorg! ✨

Jag lovar att inte spamma dig och du kan avprenumerera när du vill.