Kom igång med din bok – 5 steg att ta redan idag

Jan 10, 2023
Kom igång med din bok Elin Ihreborn

Är 2023 året du skriver en bok om ditt expertområde? Inget säger nystart så mycket som ett nytt år. Och om du liknar många andra har du redan satt upp mål för 2023. Finns att skriva en bok med på din lista? Då har du kommit rätt, för här kommer 5 steg du kan ta redan idag för att komma igång.

Var tredje svensk drömmer om att skriva en bok, men var tredje svensk är ju rimligen inte författare, så vad är det som hindrar folk?

Och framför allt. Vad är det som hindrar dig? Om du har tänkt länge på att du skulle vilja skriva en bok, men inte kommit till skott, fundera en stund på vad det är som gjort att du inte påbörjat eller orkat skriva klart den där boken.

Ta några minuter och reflektera. Här är fem av de vanligaste ursäkterna jag har mött hos personer som vill skriva en bok:

  • Jag har inte tid
  • Jag vet inte vad jag ska skriva om
  • Vem skulle vara intresserad av att läsa? 
  • Jag vet inte hur man gör
  • Jag kommer ändå inte att bli utgiven

Känner du igen dig i någon av dessa? Då är du inte ensam. Men låt det inte stoppa dig från att nå din dröm. Här är 5 konkreta steg du kan ta – redan idag – för att komma igång med din bok.

1. Planera in skrivtid i kalendern

Låt din skrivtid vara lika viktig som barnens fotbollsträning eller något annat som du inte ruckar på – och lägg in den i kalendern! Fundera på när i ditt liv som skrivandet kan få ta plats. Här är några förslag på tid man ofta kan frigöra i vardagen:

  • På morgonen innan resten av familjen vaknat.
  • I pendlingstrafiken.
  • På lunchen på jobbet.
  • När du väntar på att barnens träning ska bli klar.
  • På kvällen istället för att läsa en bok i sängen.

P.s. När jag säger "skrivtid" menar jag inte bara själva tryckandet på tangenter. Skrivande är lika mycket att fundera och planera. Till exempel kan du på ditt första "skrivpass" göra övningen i punkt 2👇

2. Brainstorma ditt ämne

Vad skulle du kunna skriva om? Vad kan du som ett rinnande vatten?

Plocka fram ett blankt papper och gör en mindmap. Skriv ned alla aspekter av ditt ämne som du skulle kunna ha med i din bok.

Tricket är att inte lägga någon värdering i om det är bra eller dåligt i det här läget, utan att bara tömma ut allt du kommer på. Bli inte förvånad om lusten för att ta nästa steg infinner sig.

3. Börja bara skriva

Skrivande är en skapandeprocess som sker när man gör det, det vill säga, det är inget man "tänker ut" på förhand och därefter plitar ned.

Därför behöver du BÖRJA skriva för att kunna skriva mer. Ta tag i en trådände och börja nysta där, och tänk inte för mycket på slutresultatet. Bara skriv.

4. Prata om din bok (redan nu, innan den finns alltså)

Man kan få en riktig boost och även värdefulla synpunkter när man nämner för andra att man vill skriva en bok. Är du företagare? Fråga dina kunder/uppdragsgivare/klienter vad de hade varit intresserade av att läsa i en bok av dig?

Det kan ge insikter om vad som är efterfrågat och du får indikationer på om det finns de som verkligen är intresserade av att läsa eller ej. En bonus är att du får känslan av att andra nu förväntar sig att du gör verklighet av boken, vilket ger motivationen en skjuts.

(Och kom ihåg att ingen kommer att straffa dig om det i slutändan inte skulle bli någon bok, så du har egentligen inget att förlora.)

5. Gå en kurs eller anlita skrivcoach

Innan du ens kom på tanken om att skriva en bok, har mängder av människor varit i samma sits. Och gjort precis den resa som du kommer att göra. Dessa personer kan du lära av.

Att gå en kurs eller att anlita en skrivcoach kan göra stor skillnad för om du faktiskt går i mål eller ej.

Ett steg du kan ta redan idag är alltså att börja leta efter kurser i ditt närområde eller online som du skulle kunna boka in dig på, eller ta kontakt med någon som coachar skribenter för att fråga hur personen jobbar och om ni kan vara en matchning.

Oavsett hur du väljer att ta dig an ditt bokprojekt vill jag uppmuntra dig till att ge det en ärlig chans. Se målet framför dig, men övertänk det inte, för då finns risken att du inte kommer vidare. Och din kunskap behövs. Din bok kommer ha potential att betyda mycket för människor. Jag lovar dig att det finns de som behöver din bok, de vet bara inte om det än. Så vad väntar du på?

P.s. Min dörr står alltid öppen om du vill ha personliga tips på hur du kan ta nästa steg utifrån var du befinner dig just nu. 

/Elin

P.s. Gillade du det här inlägget och tror att andra kan vara intresserad av det? Dela gärna! Och jag skulle älska om du ville connecta med mig på LinkedIn så jag kan följa din skrivresa! ✨

 

Vill du veta när jag skrivit nytt på bloggen?

Signa upp dig på min maillista för att få skrivtips och annat nyttigt direkt i din inkorg! ✨

Jag lovar att inte spamma dig och du kan avprenumerera när du vill.