Vet du inte vad du ska skriva om? Gör den här övningen

Jan 31, 2023
Vet du inte vad du ska skriva om? Gör den här övningen Elin Ihreborn

Har du en gnagande känsla av att du vill skriva men inte vet vad du ska skriva om? Du har kanske ett specialintresse som du kan mycket om eller känner att din verksamhet som företagare skulle gynnas om du hade en bok att sälja, men är osäker på exakt VAD den där boken ska innehålla.

Då är du inte ensam.

Det är svårare än man tror att komma till skott, och en av anledningarna till att man inte börjar skriva sin bok är att man inte är helt säker på vad man ska skriva om.

Men då har jag en övning till dig. Den här övningen kan du göra oavsett om du är alldeles i uppstarten av din bok eller om du har kommit en bit men fastnat. Och den fungerar även bra att göra när du har ett särskilt kapitel att skriva, men som du inte är helt säker på vad det ska innehålla.

Magin med den här övningen är att inte vara självkritisk eller censurerande. Släpp loss fantasin och skicka ut tanke efter tanke, utan att inledningsvis fundera över om det passar in eller inte. Lättare sagt än gjort, men just nu har du inte råd att sätta krokben för dig själv, eller hur? Var inte den som hindrar dig själv från att lyckas.

Okej?

Okej! 

Till övningen behöver du:

  • Post-its
  • Penna
  • Vägg

 

Steg 1 – Brainstorma

Brainstorma och skriv ned alla aspekter av ditt tema som du kommer på. Sätt de kritiska ögonen åt sidan och bara skriv. Låt det gärna gå snabbt så att du inte tänker för mycket. Använd en post-it-lapp per ”aspekt”.

Med aspekt menar jag alltifrån ett enskilt ord, till en mening eller ett citat. Det kan vara saker som kommer ta antingen stor eller liten plats i din bok, det spelar ingen roll i det här läget. skriv ned ALLT du kommer på.

Ps. Har du inget givet tema ännu, börja med att skriva ned potentiella teman. Därefter går du vidare och gör övningen igen för varje enskilt tema som du kom på. Då kan det visa sig vad du har mest att säga om och för vilket tema som det ”kittlar” mest i magen för.

 

Steg 2 – Sortera

Dags att ta en titt på dina post-its och skapa struktur. Sortera dem i kategorier som verkar vettiga för dig just nu och sätt upp dem på väggen. Det här gör du för att hitta underteman i ditt övergripande tema.

Kategorierna kan antingen bli kapitel till din bok eller stycken eller underrubriker i ditt kapitel, beroende på i vilken ”nivå” du rör dig.

I det här skedet kan du kosta på dig att vara mer kritisk. Verkar några inte längre passa in? Ta bort dem, eller spara i en kanske-senare-hög.

 

Steg 3 – Börja skriva

När du känner dig nöjd med din sortering har du förmodligen en bättre överblick på vad du ska skriva om. Och kan börja skriva.

Lycka till!

Sandra Furulund, författare till Prestera hållbart, använde den här metoden när hon skrev sin bok. 

P.s. Har du inga post-its hemma just nu så går det bra att göra en tankekarta/mindmap. Då skriver du ditt tema en cirkel i mitten och fyller på i cirklar runtomkring med alla aspekter du kommer på.

Vill du veta när jag skrivit nytt på bloggen?

Signa upp dig på min maillista för att få skrivtips och annat nyttigt direkt i din inkorg! ✨

Jag lovar att inte spamma dig och du kan avprenumerera när du vill.