5 sätt att plocka fram det unika med din bok

Nov 24, 2022
Elin Ihreborn litterär konsult

När jag möter personer som vill skriva kommer förr eller senare alltid frågan:

Det måste väl redan finnas en bok om det här?

Mitt svar brukar vara tvådelat. 

För det första: Nej, det är inte alls säkert. Visst, det är troligt att det finns liknande böcker, men just den vinkel du har valt och sättet du vill göra det på är inte säkert att det redan finns.

För det andra: Det som framför allt gör just din bok unik är DU. Din röst, hur du väljer att berätta något på och vilka ingredienser du väljer att ha med är det som till syvende och sist avgör hur boken kommer att se ut. Och din bok kommer inte att bli lik någon annan.

Men för att du ska bli ännu säkrare på att din bok blir något helt nytt, kommer här 5 sätt att plocka fram det unika med din bok. 

1. Hitta din tonalitet

Du har en unik röst. Det innebär att du väljer ord, meningar och bygger upp din text på ett sätt som skapar en särskild rytm och känsla. Sättet du skriver om ett visst ämne kommer alltså att skilja sig från hur någon annan, vem som helst, hade skrivit om samma sak.

Mitt tips är att inte försöka skriva som någon annan, utan att hitta din egen tonalitet. Du kanske gärna använder dig av humor eller ironi. Eller så kanske du är mer allvarlig eller professionell i din framtoning. Fundera på hur du vill uppfattas, och vad som kommer naturligt för dig. 

2. Använd din personliga resa

Var personlig och dela med dig av med- och motgångar som du stött på under din väg till att lära dig om det du kan just nu. Det finns garanterat ingen vars väg har sett ut precis som din. Hur kommer det sig att du valde att slå in på din bana? Vilka hinder var du tvungen att övervinna? Vilka nycklar och insikter har tagit dig dit du är idag?

Vi människor gillar att läsa om andra människor och det hjälper oss också att ta till oss budskap. När vi får konkreta, helst verkliga, exempel kan vi lättare måla upp bilder i huvudet och det gör det lättare för den nya kunskapen att fastna. Det gör också att vi inspireras och får känslan av att om någon annan kan, så kan jag också.

En bonus är att du genom att bli personlig skapar en känsla av förtroende mellan dig och läsaren. Läsaren kommer dig närmare och har lättare att lita på det du har att säga.

3. Ge exempel från kunder eller andra som du har hjälpt

Ett tredje sätt att göra din bok unik, även om det skulle finnas hundratals böcker på samma ämne, är att använda dig av exempel från kunder, klienter eller andra som du har hjälpt. Deras historier är högst troligt unika och kommer dessutom att visa ännu mer på att du faktiskt vet vad du pratar om – för du har ju hjälpt andra med det!

Hur långa exemplen ska vara varierar beroende på vad det är du vill säga med det och hur värdefulla de är för din tänkta läsare. Det kan röra sig om alltifrån några rader till ett par sidor. Mer än ett uppslag i en bok tenderar dock att kunna bli sidospår från det boken egentligen handlar om.

Var inte rädd för att be andra om att statuera exempel eller berätta sin historia i din bok. De flesta tycker om att hjälpa till och dela med sig, och kom ihåg att de inte behöver figurera med sitt verkliga namn. Det går alldeles fint att använda ord som ”en klient till mig berättade en gång att …” eller ett fiktivt namn om det känns naturligare att kalla personen något.

4. Använd dina egna metoder, modeller eller övningar

Fundera på om du har särskilda metoder, modeller eller övningar som du själv har skapat under dina år som verksam på ditt område. Din speciella metod kanske till och med kan vara hela grunden till din bok? Eller så använder du detta som ingredienser för att göra boken mer unik.

Vilka övningar du brukar använda dig av eller ge till klienter eller kunder att anvädna? Är de något du skulle vilja dela med dig av?

Tänk på att om du vill skriva om metoder, modeller, övningar eller annat som ursprungligen kommer från någon annan, behöver du referera till det. Gränsen kan vara svår mellan vad som är en okej citering och vad som räknas som plagiat, men ett riktmärke är att om citatet eller övningen tar mindre plats än en sida i din bok räcker det att du skriver vem som har sagt eller skapat det. Om du vill använda dig av någons metod eller modell som tar mer plats än så är det bättre att vara på den säkra sidan och kontakta personen eller efterlevande för att be om tillåtelse. Är personen död sedan minst 70 år behöver du däremot inte kontakta de efterlevande.  

5. Följ inte den klassiska mallen för en bok

Om det faktiskt skulle vara så att det redan finns en uppsjö av böcker om ditt ämne, kan du titta på om du kan vinkla boken eller paketera kunskapen på ett nytt sätt för att locka andra att läsa din bok.

Ett exempel är att använda en siffra, till exempel ”30 vanliga rädslor och hur du övervinner dem”, ”7 ledarskapstekniker som garanterar får dina medarbetare att lyssna” eller ”21 strategier för att bli en bättre säljare”.

Du kan också fundera på om din bok passar som en utmaning? ”Träna din hund på 60 dagar”, ”Bli rökfri på en månad”. Eller kan den bli en reflektionsbok där läsaren också får direkta frågor och plats att skriva på?

 

Nu har du fått fem saker som definitivt kan göra att din bok sticker ut från mängden! 

Gillade du det här blogginlägget får du gärna tipsa andra om det. Och vill du börja ta steg mot din egen bokdröm kan du kolla in mina kurser eller tjänster. Och jag skulle älska om du ville connecta med mig på sociala medier så jag kan följa din skrivresa! ✨

/Elin

Vill du veta när jag skrivit nytt på bloggen?

Signa upp dig på min maillista för att få skrivtips och annat nyttigt direkt i din inkorg! ✨

Du kan avprenumerera när du vill.